Schone planten voor een schoon park

Posted on 30 december, 2013 by Jacqueline van Wetten - Categorized in: Actueel No Comments

Op het terrein van Ceuvel de Volharding, een voormalige scheepswerf in Amsterdam-Noord, wordt bodemzuiverend park De Ceuvel aangelegd. Vakblad Tuin&Landschap nr. 1, 2014 bevat een artikel over de toegepaste beplanting. Landschapsarchitect Pieter Theuws van DELVA Landscape Architects selecteerde voor het ontwerp fytoremediatie planten die tevens zorgen voor een aantrekkelijk parkbeeld.

Er is al veel kennis over bodemzuiverende beplanting. In Nederland is fytoremediatie tot nog toe vooral ingezet tegen verontreinigingen met zware metalen.
Chemiebedrijf Dow plantte in 2010 wilgen op een proeflocatie in Terneuzen die vervuild was met onder andere ethylbenzeen. De proef verliep succesvol: wilgen breken in de wortelzone het grootste deel van het benzeen af tot water en koolstof, een klein deel van het benzeen wordt opgenomen en in de boom omgezet zodat die kan groeien, het restant verdampt via de bladeren.
De succesvolle proef met wilg was voor DOW reden om op het terrein populieren te planten om een historische grondwatervervuiling met dioxaan aan te pakken. Populieren zijn, net als wilgen, snelgroeiende bomen die veel water opnemen. De populieren moeten door hun aanzuigende werking voorkomen dat de dioxaanverontreiniging zich verder verspreidt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak eerst dit rekensommetje (ter beveiliging) *