Blog: Rood/groen voor de bouwsector nog geen voor de hand liggende combinatie

Posted on 11 september, 2014 by Jacqueline van Wetten - Categorized in: Actueel No Comments

Vakblad Tuin&Landschap publiceerde op 11 september mijn blog in de rubriek Uitgesproken. Lees het op www.tuinenlandschap.nl of hier op deze site.

,,Vorige week zat hij nog met Beatrix in Luxemburg en nu mag jij onze topman zomaar spreken’’, was de reactie van de voorlichter toen ik liet doorschemeren dat het gesprek met Nico de Vries van bouwonderneming BAM me wat was tegengevallen. Nu de bestuursvoorzitter per 1 oktober vertrekt, denk ik terug aan dat interview in 2012.

Met de koningin op stap of met een doodgewoon journalistje spreken, dat is wel een verschil, ja. Maar mijn teleurstelling had niets te maken met dat De Vries het gesprek met mij misschien minder belangrijk vond. Die indruk gaf hij me niet. Hij wilde best vertellen over bouwen en groen, alleen vertelde hij me niets nieuws. Dat groene daken regenwater bufferen en de leefomgeving veraangenamen, dat wist ik al wel.

Wat ik wilde weten was hoe BAM zelf rood en groen met elkaar combineert. Daar waren voorbeelden van, die had ik namelijk zelf al bij elkaar gegoogled. Bovendien heeft BAM als een van de weinige in de bouw het eigen groenbedrijf Mostert De Winter binnen de gelederen en is het bedrijf dus bij uitstek geschikt om voorop te lopen in het combineren van rood en groen, zou je denken. Maar in plaats dat De Vries enthousiast over die projecten begon te vertellen, kwam er weinig uit. Pas toen ik zelf opperde:  is BAM daar en daar niet bezig met …?, haakte hij voorzichtig aan, meen ik me te herinneren. Of wist hij er eigenlijk gewoon niks van?

Ik weet het niet meer. Wel vroeg ik me af: waarom weet een bestuursvoorzitter zo weinig van zo’n innovatief thema? Is bouwen en groen teveel een detail waar topmannen zich niet mee bezig houden omdat hun aandacht vooral uitgaat naar de grote getallen? Nu snap ik best dat in tijden van crisis de cijfers heel belangrijk zijn, maar vernieuwing is dat toch ook?

In het verhaal dat ik in 2012 schreef, zegt De Vries in een zin dat hij graag wil dat Mostert De Winter zich verder kan ontplooien binnen de onderneming, maar dat dat niet eenvoudig is. Als je daar de naam ‘Mostert De Winter’ vervangt door ‘groen’ en  het woord ‘onderneming’ door ‘bouwsector’ dan zegt die zin eigenlijk hoe het ervoor staat met de combinatie rood/groen. Projecten waarin stenen worden gecombineerd met dakparken, vegetatiedaken en groene gevels zijn nog lang geen vanzelfsprekendheid. Het blijven uitzonderingen.  En hoe kan het ook: topman De Vries had de combinatie rood/groen in zijn eigen hoofd nog niet op orde, dus is het voor de bouwsector in het algemeen ook nog geen logische en voor de hand liggende combinatie.

In 2012 interviewde groenjournalist BAM-bestuursvoorzitter Nico de Vries voor het tijdschrift De Groene Stad. Lees het artikel ‘BAM is allang geen stenenstapelaar meer’ (blz. 27-30).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak eerst dit rekensommetje (ter beveiliging) *